Øyer
島 (shima)


Månelys sjø
under skyfri himmel:
alle øyene ser ut som
huller i isen.

Presten Saigyō (1118–1190)


Hagedammen eller innsjøen må alltid ha minst én øy. Kort fortalt kan vi dele hageøyene opp i to hovedgrupper øyer: De som skal illudere naturlige øyer i et landskap, og steinkomposisjoner med mer mytologisk og symbolsk betydning. Det er ikke noe skarpt skille mellom øy- og fjellformasjoner i hagen, og de har ofte samme meningsinnhold.

Øyformasjonene som angis i Sakuteiki er basert på ulike landskapstyper, og de ramses opp: Fjellholme, Markholme, Skogsøy, Klippeskjær, Skybanke, Tåkedisskjær (som liksom bare så vidt skimtes gjennom disen), Sandbanke, Tidevannstange, Elveøyer, Furubarkskjær.

De ulike øytypene beskrives for eksempel slik i Sakuteiki:

Fjellholmen ligger midt ute i vannet, og består av både høye og lave topper, og er beplantet med eviggrønne vekster. Markholmen er lav, med noen steiner her og der, og ellers åpen og dekket av siv og strå, gress og mose. Skogsøya er flat og dekket av treklynger. På bredden av Klippeskjæret er det plassert høyreiste steiner som stiger brått og skarpt opp av vannet slik at og bølgene slår mot dem. Mellom klippesteinene er det små furutrær. En Skybanke skal se ut som en flik av en sky som seiler forbi på vinden. Her trengs ingen steiner, ingen planter, bare hvit sandstrand. Tåkedisskjæret ser fra motsatt bredd ut som lag på lag med tåkeslør – i spindelvevslette, løsrevne flak.

I senere hager ble øyenes (eller fjellenes) symboliske betydning tillagt større vekt. Aller viktigst var det at de symboliserte langt – eller endatil evig – liv. Da kunne de være formet som en skilpadde og en trane, eller som visse hellige fjell.

Skilpadden og tranen har en helt spesiell plass i japansk folklore om udødelighet. Begge er skapninger som lever lenge, og er skildret i legender som handler om å leve lykkelig til evig tid. Det finnes utallige øyer og steinkomposisjoner i japanske hager som skal forestille skilpadder og traner. Skilpadden består gjerne av fem mindre steiner plassert i tilnærmet oval formasjon (føtter og hale) og en større som stikker litt opp (hodet). Kroppen kan være indikert ved en eller flere steiner, eller rommet mellom de seks steinene som da danner et omriss. Tranen er en høyreist og gjerne litt kantete stein omgitt av flere mindre.

Et annet motiv er Hōrai, de udødeliges øy – eller fjell – fra kinesisk og japansk mytologi. Dette er gjerne en komposisjon med en litt spiss stein omkranset av flere mindre og lavere.

Meru eller Shumi er en gjenskaping av Sumeru-fjellet i buddhistisk (og hinduistisk og jainistisk) mytologi. Det skal være sentrum for alle fysiske og åndelige verdener eller universer. I hagen gjengis det ofte som en komposisjon der den sentrale steinen er høyreist, men med flat topp.

Det er ikke alltid noe klart skille mellom de ulike motivene, de går gjerne over i hverandre og tillegges ulik betydning i ulike perioder.

Senzui narabi ni yagyō no zu sier:

Når du går i fjellet på leting etter stein til hagen, er det viktigst å finne Tidløssteinen, den er ikke flat på toppen, og kan betraktes fra alle kanter. Dette er en stor stein. Er den liten, er den ikke majestetisk. Dette er Hōrai. Ved siden av den, er Hōrais skilpadde, steinen som kalles Titusenevigheter.


Foto fra en hage i Kyoto, fra Tenryuji og fra Saihoji









Steinkomposisjoner og øyer i sjøer, hav og elver