Om nettstedet sakuteiki.no

Mange forbinder japanske hager med steinlykter og bonsai, men japansk hagekunst handler i bunn og grunn om en betraktningsmåte, – et særegent blikk på naturen og naturens elementer, som igjen gir innsikt i landskapets grunnprinsipper. Den beste kilden til å forstå japansk hagekunst og skjerpe blikket på naturen, er Sakuteiki, Japans, og kanskje verdens, aller tidligste hagehåndbok, skrevet på 1100-tallet.

Vi som står bak dette nettstedet, oversetter og kunsthistoriker Ika Kaminka og kunstner Eva Schjølberg, har begge bodd mange år i Japan. Samtidig er vi ivrige turgåere i norske skoger og fjell. Vår erfaring og forståelse av japansk hagekunst har ført til at vi ser og verdsetter detaljer i naturen som vi kanskje ikke la merke til før.

Landskapet rundt om i Norge er fullt av elementer som kan minne om japanske hager. På dette nettstedet presenterer vi utsnitt fra norsk natur sammen med utdrag fra Sakuteiki og sitater fra en nyere hagehåndbok, Senzui narabi ni yagyō no zu (Illustrert hagehåndbok) som består av instruksjoner samlet inn av presten Zōen på 1400-tallet.


Bakgrunnen for nettstedet begynte for flere år siden da vi fikk en ide om å lage en bok om forbindelsene mellom japansk hagekunst og landskapene i Norge. Vi søkte om støtte til dette i koronatiden,  – vi ville lage både en bok og et nettsted. Uten støtte  har det foreløpig ikke blitt noen bok, men nettstedet sakuteiki.no er en begynnelse på noe av det vi ønsker å formidle.  

Tema fra japansk hagelære er beskrevet og vist med foto av japanske hager, etterfulgt av foto fra landskap i Norge. Foto fra Japan er i hovedsak fra 80-tallet.

Alle sitater fra hagehåndbøkene og alle diktene er, når ikke annet er oppgitt, oversatt fra japansk av Ika Kaminka.  


sakuteiki.no morgenmøte 2020

Dette nettstedet er laget av:
©Ika Kaminka, tekst, oversettelse
©Eva Schjølberg, foto, nettsted